Allemachtig prachtig

10 september 2021
Eerste schoolweek. Zo’n klaslokaal met de kasten vol met lege, nieuwe werkboeken. De laatjes gevuld met een nieuwe pen, een scherp potlood en een volle kleurdoos. En dan die verwachtingsvolle koppies. Een nieuwe groep. Een heel schooljaar meelopen in de ontwikkeling van de kinderen in die klas. Allemachtig prachtig.
Toch maakte ik deze week geen kennis met een nieuwe groep kinderen. Ik leerde deze week een groep enthousiaste (startende) leerkrachten kennen met wie ik mag samenwerken. Mensen met wie ik even mee mag lopen dit schooljaar. Bij wie ik in de klas kom en de mooiste gesprekken voer over het vak.
Onderwijsprofessionals met wie ik mijn kennis en ervaring deel. En die ik (her)besmet met de liefde voor het vak. Ik deel dat minder meer is. Dat het werkt om de zaken simpel te houden. Het vak is namelijk al complex genoeg. Oh. En ik vertel ook over het woord ‘nee’. Codewoord als het gaat over werkdruk.
Of ik het gemist heb, de start van het jaar in een eigen groep? Jazeker. Bij vlagen plopt er heimwee op naar zo’n eigen klas waarin ik me zo thuis voel. Maar als ik dan met mensen mag werken die zich willen ontwikkelen en nog beter willen worden in dat allermooiste vak van de wereld, maakt dat alles goed!