De goochelaar en de verrader

18 november 2022
‘Je moet je bek houden, kutverrader!’ Ik kijk naar het tafereel voor me op het plein. Luca is woest. Zoveel is duidelijk. Hij liet zojuist trots, als een heuse goochelaar en met verve, een nieuwe kaarttruc zien aan een groepje kinderen. En met succes. De verwondering was daar. Truc geslaagd. Blijkbaar dacht Basim op zijn manier een stuk van die eer mee te pakken. Luca kijkt me verontwaardigd aan. Basim wendt zijn blik af als ik de jongens aankijk. ‘Luca, deze teksten kunnen echt niet. Je weet het hè…?’ zeg ik. Hij kijkt me verslagen aan en sloft richting het bankje aan de rand van het plein.

Ik zucht. Voor het speelkwartier sprak ik met mijn groep. Veel kinderen reageren op het moment nogal primair bij conflicten. Oneliners als ‘Ik pak je straks!’ of ‘Houd je bek!’ in combinatie met een arsenaal aan schuttingtaal zijn weer even volop terug na een week herfstvakantie. Juist vandaag voordat we naar buiten gingen heb ik hierover gesproken met mijn klas. We bespraken het effect van schelden op anderen. Ook bedachten we samen allerlei gedragsalternatieven. Daarnaast maakte ik de grenzen weer even heel duidelijk. En deze ‘je-moet-je-bek-houden-kutverrader’ is ver over die grens.

Terwijl ik zie hoe Luca op de bank ploft, is Basim verdwenen. Ik speur het plein af en zie hoe hij rond draaft aan de andere kant het plein. Ik roep hem bij me. ‘Ja, juf…’ Hij strijkt zijn donkere krullen uit zijn gezicht en kijkt me wat verlegen aan. ‘Is het terecht dat Luca op de bank zit en jij hier rond rent?’ vraag ik rustig. Basim bestudeert inmiddels de tegels van het plein en zegt dan langzaam: ‘Nee, juf… Ik verklapte zijn truc.’ Ik kijk naar het jochie voor me. ‘Goed dat je eerlijk bent, Basim. Hoe gaan we dit nou regelen dan?’ Het blijft even stil. Basim kijkt naar Luca op de bank en zegt dan zachtjes: ‘Ik ga wel naar hem toe, juf.’ Hij loopt richting Luca en gaat naast hem op de bank zitten. Ik zie hoe de kinderen met elkaar praten en hoe Basim zijn hand uitsteekt. Er worden handen geschud en dan schalt er over het plein: ‘Juf, we hebben het opgelost hoor!’ Dit vak. Man echt. Het mooiste vak van de wereld.