Denk jij echt dat je die kinderen wat kan leren? (1)

10 november 2023
“Denk jij echt dat je die kinderen wat kan leren? Je maakt het jezelf echt te lastig.”
Dit hoorde ik, 21 was ik, toen ik aankondigde dat ik mijn eindstage wilde doen op een prachtige school in een (en ik haat het woord) achterstandswijk in mijn stad.
Ik ging toch.

Inmiddels ben ik 22 jaar leraar. En al die jaren werk ik op scholen die bezocht worden door kinderen die het soms verdomd lastig hebben. Dat kan zijn doordat de omgeving waarin ze leven onveilig is. Of omdat er thuis zorgen zijn. Voor veel kinderen die ik in de afgelopen jaren lesgegeven heb, is het niet vanzelfsprekend om naar een museum of bibliotheek te gaan.
Precies daarom sta ik zo voor steengoed onderwijs.

Als leraren maar ook als maatschappij dragen we de verantwoordelijkheid om al onze kinderen goed te leren rekenen, schrijven, lezen en ze een stevige kennisbasis te mee te geven die onontbeerlijk is om de wereld om je heen te begrijpen en je ertoe te verhouden.
Toch ontbreekt het op veel plekken aan goed onderwijs, ook in wereldoriëntatie.

‘Misschien vergeten wij weleens hoe wij als hoogopgeleide volwassenen aan de kennis zijn gekomen die we bezitten.’
Een citaat uit het nieuwe boek ‘Bijna alles wat je moet weten over thematisch onderwijs’ van Eva Naaijkens en Martin Bootsma. De passage raakt voor mij de kern van de staat van het onderwijs vandaag de dag. Hoe kijkt de maatschappij naar het onderwijs en de inhoud en invulling van ons vak? En de politiek? En wij leraren en schoolleiders zelf?
Het boek is een zeer krachtig pleidooi om al onze kinderen steengoed, doordacht, rijk en warm onderwijs te bieden vanuit daadwerkelijk hoge verwachtingen en vertrouwen.
Het is een inspiratiebron en een oproep aan leraren en schoolleiders om vakmanschap en waardigheid te tonen en verantwoordelijkheid te nemen. Een ode aan het vak en het vakmanschap.

En dan terug naar het begin.

“Denk jij echt dat je die kinderen wat kan leren? Je maakt het jezelf echt te lastig.”
Inmiddels is allang bevestigd wat ik toen als jonkie ook al wist. Alle kinderen kunnen leren. Het is aan ons als maatschappij om ervoor te zorgen dat al onze kinderen goed onderwijs krijgen. En het is aan jou. De leraar.
Het vak van leraar is zo af en toe bijzonder complex en lastig maar het is wel het allermooiste vak van de wereld!

Dank aan het team van de Alan Turingschool voor jullie gastvrijheid vandaag. Het was mooi.